TrådarEssäer om textil, mode och feminism

Utgivning:
2018, inbunden, illustrerad, 176 sidor, färg
ISBN:
978-91-87439-41-4
Beskrivning:

Vad är mode, och hur påverkar det våra liv?

Det är inte bara människor som följer modet, utan även dockor. Eller är det tvärtom? Hur har kläder och mode använts i uppfostrande syfte i flickböcker genom åren? Varför uppfattas kvinnor och flickor iklädda byxor som så provocerande, även idag? Hur har filmen hjälpt till att sprida mode genom åren, och på vilket sätt verkar film- och modeindustrin i symbios? Hur kommer det sig att ett urgammalt plagg som slängkappan alltid är populärt (och inte bara hos vampyrer)? Hur har synen på broderi och handarbete förändrats från att betraktas som uppfostrande och ibland kvinnoförtryckande till att idag ses som feministisk, subversiv ”gerillaslöjd”?

Boken ger svaren och mycket mer. Den beskriver textil- och modeindustrins uttryck genom historien. Om hur tekniker har varit drivande för förändring inom såväl politik som estetik.

En av världens största industrier väver samman människor världen över, människor som designar, tillverkar och bär kläder, kläder som tillverkas av högteknologiska maskiner men även för hand med tekniker som knappt förändrats på hundratals år.

En bok om hur trådar löper, såväl bokstavligt och som metaforer, mellan människor världen över.


Om föfattaren

Erika Lunding

Erika Lunding är mode- och litteraturvetare, med en masterexamen i modevetenskap från Stockholms universitet.

Foto: Kristian Pohl