Simrishamn 900 årdel 1

Utgivning:
2021, inbunden, rikligt illustrerad med kartor, foton och dokument i färg, ca 250 sidor
ISBN:
978-91-87439-69-8
Beskrivning:

SIMRISHAMN – den fantastiska småstaden på Österlen – har aldrig tidigare presenterats på detta sätt. Boken är en tidsresa i ord och bild som löper över stadens 900-åriga historia, från Snorre Sturlassons våldsamma kungasagor till dagens charmiga turistmetropol. Här kommer många av stadens egna invånare till tals genom intervjuer, arkiv, dagböcker, brev och artiklar.

I denna rikt illustrerade bok fångar författarna medryckande de händelser, platser och framför allt personer som präglat Simrishamn i stort och smått. I detta inledande verk beskrivs bland annat kyrkan, där mycket av stadens offentliga liv utgick ifrån. Boken fördjupar sig även i stadens köpmansgårdar, fattigdom, hälsa, folktro men också det aktiva konstnärsliv som präglat staden. Simrishamns medeltid och tidigare historia presenteras genom de spännande utgrävningarnapå Stenbergska tomten och berättelser om skansarnas historia.

Vi hoppas boken ska öppna ögonen för det dolda, klargöra det kända, locka till att veta mer men också att bli roade av det ni redan visste.


Om föfattaren

Lena Alebo (red)

Författare till de olika kapitlen: LENA ALEBO är museichef och kulturhistoriker, CAROLINE ALESMARK är journalist och författare, KRISTIAN BRINK är fil.dr i arkeologi, PETER CARLSSON är fotograf och filmare, MARIA HEIJBEL är bildkonstnär, MAGNUS LINDSKOG är ordförande i Österlens släkt- och folklivsforskarförening, THERESE OHLSSON är fil.mag i arkeologi, CLAES PETTERSSON är fil.kand i arkeologi och ULRIKA WALLEBOM är arkeolog och antikvarie.