Heliga Birgitta av Sverige är en av landets mest kända historiska gestalter och ett av Europas skyddshelgon. Hennes andliga arv och uppenbarelser har fascinerat människor i århundraden, och forskningen om hennes liv är omfattande både i Sverige och internationellt. Men i denna unika bok utforskas Birgittas uppenbarelser genom en ny lins: gastronomi och måltidsvetenskap, med särskilt fokus på den kristna matmystiken.
Boken tar sin början med Birgittas far, Birger, en framstående man i sin tid men ofta skymd av sin berömda dotter. Ett bevarat diplom från Riksarkivet i Stockholm avslöjar en detaljerad räkenskap över livsmedlen som användes vid hans gravöl. Denna räkenskap har tidigare undersökts som ett dokument över medeltida handelsvägar, men här får den nytt liv som en källa till livsmedlens kulturhistoria och ekonomiska betydelse.
Med inspiration från tidigare forskning och nya perspektiv sammanvävs historien om Birger och Birgitta med måltidernas betydelse i deras tid. Boken avslutas med en djupgående analys av dessa fynd ur ett gastronomiskt och ekonomihistoriskt perspektiv, vilket ger läsaren en fördjupad förståelse för medeltidens kulturella och kulinariska landskap.
Ulrica Söderlind är fil.dr. i ekonomisk historia från Stockholms universitet och arbetar sedan 2017 som lektor och forskare vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet. Hon har tidigare arbetat inom restaurangbranschen, både på land och i den svenska handelsflottan. Med cirka 85 vetenskapliga och populärvetenskapliga verk spänner hennes forskning över olika geografiska områden och tidsperioder, ofta med tvärvetenskapligt fokus. Söderlind är Chef Rôtisseur i Chaîne de Rôtisseurs, ambassadör i Best of Gastronomie, fromager samt medlem i Svenska Publicistklubben och svenska PEN.