Historiska smaker från fyra århundradenSvenska handskrivna recept av kvinnor under 1200-, 1600-, 1700- och 1800-talen

Utgivning:
Vår 2024, ca 100 sidor, inbunden, färg, illustrerad
ISBN:
978-91-87439-82-7
Beskrivning:

Upptäck den fascinerande världen av historisk matlagning i denna banbrytande bok! Vi utforskar fyra århundraden av handskrivna recept, huvudsakligen författade av svenska adelskvinnor, och avslöjar en rik mat- och måltidskultur som sträcker med likheter över tid. Från bakverk till kött, fisk, grönsaker och efterrätter – denna bok täcker allt.

Ett urval gjordes ur receptsamlingarna och dessa recept realiserades vid en måltid vid forskningsrestaurangen vid Umeå universitet, en måltid som spänner över 400 år. Vid den kulinariska resan undersöktes bland annat hur de olika rätterna upplevdes av gäster som är vana vid dagens moderna smakprofil.

Boken innehåller även ett spännande arkeologiskt matlagningsexperiment, baserade på Cajsa Wargs kokbok från 1755, för att utforska skillnaderna i tillagning och smak mellan traditionella och moderna metoder, alltså med vedspis- och ugn respektive modern utrustning.

Studien är en perfekt blandning av historisk och experimentell arkeologi, och visar hur vi kan levandegöra vårt immateriella kulturarv genom gamla receptsamlingar. En perfekt bok för matentusiaster, historiker och kulturarvsälskare.


Om föfattaren

Ulrica Söderlind

Ulrica Söderlind är fil.dr. i ekonomisk historia från Stockholms universitet och arbetar i dag som forskare och lektor på Institutionen för kost-och måltidsvetenskap vid Umeå universitet. Hon har publicerat 85 vetenskapliga och populärvetenskapliga verk som sträcker sig över olika tidsepoker, geografiska områden och ämnesområden.Hennes arbeten är oftast tvärvetenskapliga eller källpluralistiska. Hon är medlem i Chaîne de Rôtisseurs som Chef Rôtisseur, Ambassadör i Best of Gastronomie som specialist för 1700-tals recept samt medlem i Svenska publicistklubben och svenska PEN.