Vi och dom andraFrån gruppkänsla till hat, makt och ondska, en essäsamling

Utgivning:
2020, inbunden 256 sidor, illustrerad
ISBN:
978-91-87439-65-0
Beskrivning:

Kan man få vem som helst att göra vad som helst?

Boken behandlar det farliga, förledande och oreflekterade ”vi-och-dom”-tänkandet. Det som så lätt griper tag i oss och får oss att agera ”oförnuftigt”. Ett agerande som lett till ofantliga katastrofer och, i vår tid, flertalet folkmord­ som kostat miljoner människor livet.

Den sammanbundna buketten av essäer, eller som författaren kallar det ”essäller” (en blandningsform av essä och novell), spänner över händelser de senaste hundra åren. Texterna belyser ”vi-och-dom”-fenomenet – från gruppkänsla till rädsla, hot, makt och ondska.

Boken skrivs ur ett nordiskt politiskt och personligt perspektiv, även om vi nordbor oftast tycker att fenomenet är ”någonting som sker på annat håll”.


Om föfattaren

Leif Östrup

Leif Östrup (född 1935) är professor emeritus i plastikkirurgi vid Linköpings universitet. Han har sedan unga år varit författare till ett stort antal revyer, spex, kabaréer och musikal-libretton. Under perioden 1993–2005 publicerade han i Östgöta Correspondenten drygt 500 dagsverser, ett urval av dessa gavs ut i bokform 2005 under titeln Flisor. Hans stora jylländska krönika, Å andra sidan skett (2012) möttes med recensioner som ”Fängslande och intressant läsning”, ”På en gång spännande roman, lärobok och kärleksbrev till ett landskap” och ”En vindlande krönika man som läsare slungas in i”.