Sista brevet från Kasempa

Utgivning:
December 2014, inbunden 286 sidor, illustrerad
ISBN:
978 91 86691 75 2
Beskrivning:

Hösten 1912 ger sig Henrik Stiernspetz av till Afrika för att söka lyckan. Detta upprör hans mor, men Henrik drömmer om äventyr och som familjens svarta får har han ingen riktig plats i Stockholms inskränkta societetsliv.
Efter krigsutbrottet och misslyckade affärer i Kapstaden reser Henrik vidare till Kasempa i Zambia där han öppnar handelsstation. Hans respekt för de infödda och talang för skytte ger honom ett gott rykte och han känner sig snart hemma i vildmarken.
I brevväxlingen till familjen lovar Henrik att återvända som en förmögen man. När han efter många år hittar koppar ser det ut som han ska lyckas. Men återresan skjuts hela tiden på framtiden och kring jul 1927 upphör breven att komma. Nyheten om Henriks död når modern flera månader senare. Någon klarhet i vad som hände honom ges dock inte.
100 år efter Henriks resa får en avlägsen släkting förtroendet att förvalta de brev och föremål som han skickade hem och hon bestämmer sig för att ta reda på varför Henrik aldrig kom tillbaka. Gifte han sig och fick en massa barn? Hittade han verkligen guld och var det anledningen till att han blev rånad och mördad, som familjen i alla år befarat?
Sista brevet från Kasempa är ett unikt tidsdokument – en spännande historia om upptäcktslystna svenskar i Afrika i början av 1900-talet, berättad i ljuset av ett drabbande människoöde.


Om föfattaren

Elise Killander

Elise Killander är kulturvetare och journalist. Hon är född -56 i Leksand med släktband åt olika håll, har alltid skrivit. Musikintresserad, franskastudier, arbete med hästar i Frankrike och England, Kulturvetarstudier i Lund, Poppius, arbete i med konst och teater, holistiska studier i Santa Fe NM, arbete med urbefolkningars rättigheter och att bevara gamla kulturmiljöer, permaculturstudier, Arbetar fn med en bok som utspelar sig i Leksand vid midsommartid. Den behandlar utanförskapet i att vara inflyttad till en liten ort. Lever med tre barn i Mariefred. Sista brevet från Kasempa är hennes första bok.